KPSS’de derece yaptı, yine de atanamadı: ’15 yılım gitti’

Coğrafya Öğretmeni Yasemin Kalkan Ataması Yapılmayan 74. Sırada!

KPSS’de 74’üncü sıraya girmesine rağmen atanması yapılmayan coğrafya öğretmeni Yasemin Kalkan, 6 yaşındaki çocuğuyla birlikte İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ek atama talepli eylemde bulundu. Kalkan, “Perişan oluyoruz biz çoluk çocuk. Ben bu çocukla birlikte derece yapmışım ve hala daha atanamıyorum. Ne yapmamız gerekiyordu daha fazla, bilmiyorum. İlk 100’e girmek kolay mı? 15 yılım gitti. Tam atanıyorum dedim, tam hayallerim gerçekleşiyor dedim. Bu sefer 32 kontenjan verildi” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Öğretmenler İstanbul’da Ek Atama İçin Eylemde

Atanmayan öğretmenler, “2024 KPSS’de kontenjan kıyımına uğrayan öğretmenler ek atama istiyor. 15 bin kontenjanı kabul etmiyoruz” talebiyle İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önündeki eylemde bulundu.

“74. Sıradayım Atanamıyorum, 15 Yılım Gitti”

Kalkan, 15 yıldır uğraştığını belirterek şunları söyledi: “2010 mezunuyum, 2011’de formasyonla birlikte. Bu sene tam 15 yıl sonra derece yaptım dedim. İlk yüze girdim. 74’üncü sıradayım şu anda ve şansa bakın ki atanamıyorum. Şu anda verilen 15 bin zaten çok az bir rakam. Bir de 15 binde adaletsiz bir dağılım yapıldı. Özellikle lise branşlarında kıyım yapıldı. Ben çocuğumla birlikte geldim buraya. Ankara’daki etkinliğe annemle, abilerimle birlikte gittim. Ben nerede etkinlik var, orada koşuyorum. Perişan oluyoruz biz çoluk çocuk. Ben bu çocukla birlikte derece yapmışım ve hâlâ daha atanamıyorum. Ne yapmamız gerekiyordu daha fazla, bilmiyorum. İlk 100’e girmek kolay mı? O puanlar kolay alınmadı. Herkes 2-3 çocukla ya da annesinden, babasından o yaşta para alarak derece yaptı. Sınavlara hazırlandık. 15 yılım gitti. Ya tam atanıyorum dedim, tam hayallerim gerçekleşiyor dedim. Bu sefer 32 kontenjan verildi.

“Günde 10 Saat Ders Çalıştığım Zamanlar Oldu”

Çok sayıda branş mağdur edildiğini belirten Kalkan, “Ben ek atama ile bu mağduriyetin, kıyımın giderilmesini istiyorum. Zaten bekarken başladım bu sürece. Sonra evlendik. Çocuk 6 yaşına geldi ve ben çocuğumu 1,5 yaşından beri kreşlere gönderiyorum. Hem dershanelerde çalışıyorum hem kendi sınavıma çalışarak yaptım ben bu dereceyi. Hakkımızı istiyoruz sadece. Çok mağdur olduk. Gerçekten çok mağdur edildik. Özel okul öğretmeni olmanın da zaten ekstra zorlukları var. Günde yeri geliyor 8-10 saat derse giriyoruz. Uzak mesafeler. Anne için ekstra zor oluyor zaten. Yani 15 yılın emeği var ve ben gerçekten 74’üncü olmak için gecemi gündüzüme kattım. En az günde 10 saat ders çalıştığım zamanlar oldu. Hakkımızı istiyoruz. Her ilde bir kişi açık olsa 81 kişi eder, her branş için. 32’ler, 29’lar çok komik rakamlar.”

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunu olan Haşim Tuğrul da emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda yanlış bilgiyle yanıltıldığını düşünüyorum. Çünkü Sayın Yusuf Tekin’in son açıklamaları şu doğrultuda. Diyor ki, ‘İhtiyaç olan branşlarda sadece alım yapıyorum’. Peki, ben kendisine soruyorum. Sadece bu sene bahsettiği bütün branşları neredeyse kıyıma uğrattı. Bunlardan bir tanesi ilkokula beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar alanlarının daha yoğunlukta alınacağını söyledi ama hiçbiri alınmadı. Bunun akabinde ‘PDR gönlümdeki norm’ diye kendisi ifade etmişti. 25 bin okulda psikolojik danışman bulunmazken; argo kelimeler, şiddet, akran zorbalığı almış başını giderken maalesef psikolojik danışmanlar, bugün 23 bin mezuna karşı sadece 377 atanıyor. Ben 2020 mezunuyum. Bu sene işte sınava girdik. Bir sıralama yaptık. Maalesef bir kıyım yaşandı çünkü sayılar çok düşük. 15 bin alımın sadece 10 bin 500’e yakını sadece 4 branşa verildi. Geri kalan 3 bin 500 sayısı 70-80 branşa dağıtıldı. Şu anda gerçekten hangi branşa bir dokunsan bin ah işitecek durumda. Bu konuda ek atamanın gelmesi gerekiyor. Çünkü 2027 Şubat’a kadar en erken tarihte öğretmen ataması olmayacak.

Ben kendim il başkanlıklarına gittim AK Parti’nin. Bana söyledikleri şey şu, ‘tasarruf’. Bu sene sadece 86 bin ücretli öğretmen istihdam edilmiş. Yeterince tasarruf sağlanmadı mı peki? Hangi meslek dalının yanında ‘ücretli’ ifadesi var? Siz hiç hayatınızda ücretli avukat, ücretli mühendis, ücretli doktor duydunuz mu ama biz ücretli öğretmenliği duyduk. Emin olun, bunlar öğretmen bile değil. Ön lisans mezunu, ekonomi, işletme gibi kendi çalıştığım kurumlarda ben bunlarla karşılaştım. Bir dönem ben de sadece ücretliyi tecrübe edilmek için yaptım ama baktım ki gerçekten de bu doğru değil. Hemen istifamı verdim. Bu konuda da ücretli öğretmenlerin bir an önce istifa etmesi gerekiyor. 86 bin gibi ücretli öğretmen var. Bu açığın kendi branşında uzmanlaşmış öğretmenlerle doldurulması gerekiyor.”

Related Posts

Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin “hafıza odası” dün Meloni İtalyası’nın “savaş odasına” girdi

Zulme, adaletsizliğe, vicdansızlığa uğrayan insanlar canhıraş biçimde evlerimizin kapısını çaldığında, tırmaladığında, uğrayan bizler “yoktuk…”

Vize süreci eğitimi etkiliyor… ‘Eğitim Vizemi Şimdi İstiyorum’ kampanyası başlatıldı

Türkiye’den yurtdışına okumaya gitmek isteyen öğrenciler vize sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Yurtdışı Eğitim Danışmanları Derneği (YEDAB), her yıl yaklaşık 10 bin Türk öğrenci Erasmus programına kabul edildiği halde vize randevusu alamadığı için ‘Eğitim Vizemi Şimdi İstiyorum’ kampanyası başlattı.

E-Okul giriş ekranı 2025 MEB | e-Okul ne zaman kapanıyor, kapandı mı? MEB e-okul VBS (veli girişi) nasıl yapılır, 2. Dönem karne notları ve devamsızlık nasıl bakılır? E-Okul karne not bilgisi görüntüleme!

e-Okul öğrenci ve veli giriş ekranı 2025, karne haftasına girişmesiyle beraber yoğun ilgi görüyor. 20 Haziran tarihinde yaklaşık 20 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi karnelerini alarak yaz tatiline girecek. Okullar kapanmadan önce e-okul karne notu ve devamsızlık gün sayısı öğrenme işlemi de hız kazandı. Özellikle not ve devamsızlık bilgisi sorgulama işi yapanlar “e-Okul VBS ne zaman kapanacak?” sorusunun cevabını araştırıyor. MEB tarafından hizmet veren e-Okul sistemine, meb.gov.tr bakım ve onarım zamanları haricinde kesintisiz olarak erişim sağlanıyor. Peki, e-Okul girişi nasıl yapılır, notlar ve devamsızlık nasıl bakılır? E-Okul giriş ekranı kapanacak mı, ne zaman kapanacak 2025? İşte, MEB e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi giriş ekranı ve konu hakkında detaylar.

AÖF yaz okulu kayıt tarihleri 2025 | Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavı ve kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? Kayıt takvimi yaklaşıyor!

AÖF yaz okulu sınav ve kayıt tarihleri 2025, öğrencilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri 20224-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıtları haziran sonunda başlayacak. Lisans ve ön lisans final sınavları sonrası başlayacak olan AÖF yaz okulu kayıtları, ders seçimi ve ödemeler gerçekleştikten sonra tamamlanacak. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından gerçekleşecek. Yaz okulu ve öğrenci kılavuzları www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresi kılavuzlar bağlantısından indirilebilecek. Peki, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavı ve kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, AÖF yaz okulu sınav tarihi ve ayrıntılı bilgiler.

TRT kadrodan çıkarmıştı: Aybüke Pusat’ın yeni adresi belli oldu

TRT kadrodan çıkarmıştı: Aybüke Pusat’ın yeni adresi belli oldu

Kurban eti nasıl dağıtılır, nasıl pay edilir? Kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez? Diyanet yanıtladı!

Kurban eti nasıl dağıtılır, kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez sorusu, bayram öncesin en çok merak edilen konulardan biri. Kurban dağıtımı, Kurban Bayramı sebebiyle araştırılıyor. Kurban eti pay edilirken bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesi tavsiye edilir. Peki Kurban eti nasıl pay edilir, kurban eti kimlere verilmez? Kurban eti akrabaya verilir mi? İşte ayrıntılar…