ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Eski CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar yaşamını yitirdi

CHP 24. Dönem Milletvekili ve Antalya Barosu eski Başkanı Gürkut Acar hayatını kaybetti. Acar için bugün CHP Antalya İl Başkanlığı ve Antalya Barosu önünde tören düzenlenecek.

ABD’deki orman yangını 1 günde 20 kat büyüdü

ABD’nin Arizona eyaletindeki orman yangınının 24 saat içinde yaklaşık 20 kat büyüdüğü bildirildi.

Küpyar’ın kaya oluşumları keşfedilmeyi bekliyor

Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Küpyar bölgesinde yer alan ve peribacalarını da andıran kaya oluşumları, görenleri hayran bırakıyor. Yüz binlerce yıl süren jeolojik süreçlerin izlerini taşıyan hem bilimsel hem de turizm açısından büyük potansiyel taşıyan doğal yapılar keşfedilmeyi bekliyor.

CHP’li Çelik: ‘Türkiye İttifakı’mız yargılanamaz!

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, tutuklu Esenyurt Belediye Başkanı’nın pazartesi günü Silivri’de görülecek duruşmasına çağrı yaptı. Çelik, “Esenyurt Belediye Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Özer’i derhal serbest bırakın!” ifadesini kullandı.

Trump sözünü tutmadı: Çocuk fuhuş çetesi liderine dair belgelerin varlığını reddettiler

ABD Adalet Bakanlığı’nın, çocuk fuhuş çetesi lideri Epstein’in müşteri listesinin hiç var olmadığını öne sürmesi, Trump destekçileri arasında infiale yol açtı. FBI ile Adalet Bakanı Bondi arasındaki tartışma, bölünen hükümetteki çatlaklar gösterdi. Epstein dosyasının kalan belgelerinin de paylaşılmayacağı bildirildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack: SDG, YPG’dir ve PKK’nın bir türevidir, onlara devlet içinde bağımsız yönetim kurma borcumuz yok

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack: SDG, YPG’dir ve PKK’nın bir türevidir, onlara devlet içinde bağımsız yönetim kurma borcumuz yok