Yok olmanın eşiğindeki ”unutulmuş hayvan’ ilk kez fotoğraflandı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Upemba Lechwe Popülasyonunun Durumu Endişe Verici

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin güneyinde bulunan Kamalondo depresyonunda gerçekleştirilen hava araştırması, Upemba lechwe’nin varlığıyla ilgili şok edici bir sonuç ortaya koydu. Yapılan araştırmada sadece 10 birey tespit edilirken, toplam popülasyonun 100’den az olduğu belirlendi.

Unutulmuş Antilop Türü İlk Kez Kameraya Yakalandı

Araştırmacılar, Upemba lechwe sürüsünü görüntülemeye çalışırken, şaşırtıcı bir an yaşadılar. Bir birey, araştırmacıların gözleri içine bakarak kısa bir süre durdu. Bu an, 2005 yılında keşfedilen bir alt tür olan Upemba lechwe’nin canlı bir fotoğrafının ilk kez çekilmesine olanak tanıdı.

Upemba Ulusal Parkı Araştırma ve Biyogözlem Departmanı’ndan Manuel Weber, yaşadığı deneyimi şu sözlerle aktardı: “O an inanılmazdı, araştırma öncesinde neredeyse hiç uyuyamadım. O fotoğrafa ihtiyacımız vardı; çünkü bu türü koruma altına almak için gereken farkındalığı yaratacak tek şey oydu.”

‘Yasa Dışı Avlanma Popülasyonun Tehlikesini Artırıyor’

Afrika Ekoloji Dergisi’nde yayımlanan bulgular, Upemba lechwe türünün 50 yıldan uzun bir süredir yapılan ilk nüfus sayımını sağladı. Ancak, Weber’e göre bu türün yok olma riski oldukça yüksek. Yasa dışı avlanmanın popülasyon üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken Weber, 1970’lerden beri yaşanan popülasyon azalmasının ciddiyetini vurguladı.

Weber, “Bu türün varlığını sürdürebilmesi için acil koruma önlemlerine ihtiyaç var. Avcılığın bu nadir tür üzerindeki etkisi göz ardı edilmemeli” ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, Upemba lechwe’nin devam eden varlığını sürdürebilmesi için hızlı bir koruma planının devreye sokulması gerektiğini vurguluyor.

Weber, “O fotoğraf olmasaydı, medyanın ilgisini çekmek bizim için zor olurdu. İlk gün üzüldüm çünkü birçok Upemba lechwe gördük ancak onları fotoğraflamak mümkün olmadı” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Herkesin beyninden çok zayıf bir ışık çıktığı kanıtlandı: Yeni dönem başlıyor

İnsan beyni yüzyıllardır sırlarını koruyan en karmaşık organ olarak bilinirken, bilim dünyası şimdi onu bambaşka bir açıdan aydınlatıyor. Kanada’daki Algoma Üniversitesi’nde yapılan çarpıcı bir araştırma, beynimizin sadece elektriksel sinyaller üretmekle kalmadığını, aynı zamanda gözle görülmesi neredeyse imkânsız düzeyde bir ışık yaydığını ortaya koydu.

Monster Hunter Wilds, Lagiacrus ile sulara dalıyor!

Video oyun dünyasının devlerinden Capcom, 28 Haziran 2025 tarihinde Peter Steinlechner tarafından kaleme alınan bir makaleye göre, popüler serisi “Monster Hunter Wilds” için merakla beklenen bir güncellemeyi duyurdu. 30 Haziran’da yayınlanacak ikinci …

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

Robotlar için internetsiz yapay zeka sistemi tanıtıldı

Google, robotlarda kullanılabilen yapay zeka sistemi Gemini Robotics’in internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışabilen versiyonu Gemini Robotics On-Device’ı tanıttı.

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek