Bakan Kacır: “530 projeye 3,7 milyar lira destek”

“`html

Türkiye’nin Yeşil Dönüşüm Projesi Tanıtıldı

Ankara Grand Mercure Otel’de düzenlenen etkinlikte, Türkiye’nin yeni yeşil dönüşüm projesinin tanıtımı yapıldı. Bakan Kacır, burada gerçekleştirdiği konuşmada, su, toprak ve havanın yalnızca doğal kaynaklar değil, aynı zamanda korunması gereken stratejik değerler haline geldiğini ifade etti. Kacır, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede güçlü bir uluslararası işbirliği ile ortak hedefler doğrultusunda kararlılıkla ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

İklim Meselesinin Adalet Temeli

Bakan Kacır, çevreye ve gelecek nesillere karşı olan sorumlulukların yerine getirileceği bu süreçte geliştirilmesi gereken yaklaşımların, iklim konularının adalet temeliyle ele alınması ve gelişmekte olan ülkelerin finansman, teknoloji ve kapasite geliştirme ihtiyaçlarının karşılanmasına dikkat edileceğini belirtti.

Kacır, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede global anlamda attığı adımların her zaman destekçisi olduklarını ve bu çerçevede Paris Anlaşması’nı onaylayarak “2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi”ni ilan ettiklerini hatırlattı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde geliştirilen “Sıfır Atık” projeleriyle uluslararası çevre girişimlerine liderlik ettiklerini ifade etti.

Yeşil Dönüşüm İçin Destek Programları

Bakan Kacır, bakanlık tarafından yürütülen projelerde, girişimcilerin yeşil dönüşüm için ihtiyaç duyduğu yatırım, bilgi ve teknolojiyi geliştirmeye yönelik desteklediklerini açıkladı. “Yeşil Dönüşüm Destek Programı” ile sanayicilerin yeşil dönüşüm yatırımlarını teşvik ettiklerini belirten Kacır, sanayinin uluslararası finansman kaynaklarına erişimini artırmak için yenilikçi iş birlikleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Finansman Desteği Sağlanıyor

Bakan Kacır, Dünya Bankası ile ortak yürütülen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ve “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi” ile birlikte 700 milyon dolardan fazla finansmanı sanayicilere, KOBİ’lere ve yeşil teknoloji girişimlerine kazandırdıklarını belirtti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortak yürütülen “Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu”nun, sanayinin yeşil dönüşüm yatırımlarına 2030 yılına kadar toplam 5 milyar avro uluslararası finansman sağlama hedefi bulunuyor. Kacır, yeşil dönüşümün sadece sürdürülebilir üretim modelleri değil, geniş bir toplumsal dönüşüm süreci olduğunu da dile getirdi.

Önemli Destek Projeleri

“530 Projeye 3,7 Milyar Lira Destek”

Kacır, kalkınma ajanslarının sağladığı destekle, 530 projeye 3,7 milyar lira katkıda bulunulduğunu ve bu süreçte özellikle Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın öncülüğünde ilk yeşil hidrojen tesisinin faaliyete geçirileceğini açıkladı.

“Yeşil Sosyal Geçiş Projesi”

Bakan Kacır, “Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi” çerçevesinde, bölgesel kalkınmayı çevresel sürdürülebilirlikle birleştirerek 400 milyon dolar bütçeli bir proje başlattıklarını da paylaştı.

KOBİ’lere Özel Destekler

Projenin ana bileşenlerinden biri olan “Kapsayıcı ve Yeşil Yatırımlar ile Girişimciliğe Destek” sayesinde, KOBİ’lerin yeşil ekonomiye katılımları sağlanacak. Kacır, 1800’den fazla KOBİ’ye 180 milyon dolar faizsiz kredi desteği sunacaklarını belirtti.

Finansal Kaynaklar ve Destekler

Bakan Kacır, “Acil Durum Müdahale” bileşeni ile kriz anlarında hızlı yanıt verebilecek finansal kaynağın oluşturulacağını ve bu kapsamda haziran ayında yaklaşık 1 milyar liralık destek sağlanacağını açıkladı.

Sürekli gelişen bu projeler sayesinde, Türkiye’nin küresel yeşil ekonomideki yerini güçlendirerek kaynakların verimli kullanımı, dengeli kalkınma ve fırsat eşitliği gibi hedeflere ulaşmayı amaçladıklarını belirti. Yeşil dönüşüm sürecinde, tüm toplumu kapsayan adımlarla Türkiye’nin güçlü bir kalkınma yapısına ulaşacağı öngörülmektedir.

“`

Related Posts

İstanbul depremi sonrası kiralar mercek altında! İşte fiyatların en düşük olduğu ilçeler

İstanbul’da 6.2’lik şiddetli depremin yaşandığı Nisan ayında ortalama kira fiyatları metrekare başına 287,50 TL hesaplandı. Özellikle depremin daha şiddetli hissedildiği, riskli ilçelerde kira fiyatlar daha düşük gözlendi. Peki kira fiyatları en yüksek hangi ilçelerde oldu? Deprem sonrası taşınma hareketliliği arttı mı? Kira fiyatlarında bir düşüş olur mu? İşte cevabı…

Buğday üretiminde korkutan kayıp

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, bu sene yaşanan kuraklık, zirai don, dolu ve fırtına felaketi nedeniyle buğday üretiminde rekolte kaybının yüzde 50’yi bulduğunu belirterek iktidarı göreve çağırdı.

Beyaz Saray’dan Çin’e bir ayar daha

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik gümrük vergilerini tek taraflı olarak indirmeyeceğini, Çin’in de taviz vermesi gerektiğini söyledi.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …