CUMA NAMAZI SAATİ İSTANBUL ANKARA İZMİR (İl il cuma namazı vakitleri) | 30 Mayıs cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı saat kaçta, kaç rekat, nasıl kılınır? İşte Diyanet bilgisi!

“`html

Cuma namazı saatleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli ve diğer illerde duyuruldu. Bu hafta, müminler en yakın camilere giderek ibadetlerini yerine getirecek. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 30 Mayıs tarihli namaz vakitleri, büyükşehirlerin dışında da değişiklik gösterebilir. Cuma namazı, iki rekâttan oluşan farz ibadetini içerirken, bunun öncesinde dört ve sonrası için de dört rekât olmak üzere toplamda sekiz rekât sünnet bulunmaktadır. Tüm illerin Cuma namazı saatlerini öğrenmek için hurriyet.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz. Cuma namazı ne zaman başlayacak, ne kadar sürecek? İşte, il il Cuma namazı saatleri ve detayları.

30 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden il il 30 Mayıs 2025 için Cuma namazı saatleri belirlendi. Bu hafta Cuma namazı vakitleri şöyle sıralanıyor:

İSTANBUL: 13:07
ANKARA: 12:51
İZMİR: 13:14
İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

CUMA NAMAZINDA KAÇ REKAT VARDIR?

Cuma namazının farz kısmı iki rekâttan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra, farzdan önce kılınan dört rekât ve farzdan sonra kılınacak dört rekât sünnet ibadeti toplamda sekiz rekât sünnet etmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).

İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’in görüşüne göre, farzdan sonra kılınacak sünnet, bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olacak şekilde toplam altı rekât olarak belirlenmiştir. Bu bilgi, Hz. Ali’den rivayet edilmiştir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre Cuma namazının kılınış şekli şöyledir:

Öğle ezanı okunduktan sonra, ilk olarak dört rekât Cuma namazının ilk sünneti kılınır.

Niyet ederken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir.

Bu ibadet, öğle namazının ilk sünneti gibi icra edilmektedir.

İlk rekâtın başında, Sübhaneke okunur. Ardından Euzü ve Besmele çekilir. Her rekâtta Fâtiha ve ek zammı süre okunur. İlk oturuşta yalnızca Etteahiyyatü duası okunmalıdır.

Son oturuşta:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunmalıdır.

Ardından, cemaat içinde ikinci ezan okunur ve imam hutbe için minbere çıkar. Hutbe süresince, cemaatin namaz kılması ya da konuşması uygun değildir.

Hatip dualarını okurken, cemaat sessiz bir şekilde “âmin” der. Namaz sırasında ve hutbe sırasında haram olan her şey, hutbeyi dinlerken de haram kabul edilir.

Hutbe akabinde müezzin kamet getirir ve ardından cemaatle birlikte iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı ile aynı şekilde icra edilir.

Niyet şöyle yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, hazır olan imama uydum.”

Ardından, dört rekât son sünneti niyet edilirken: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya” denilir. Bu sünnet, ilk sünnetle aynı şekilde kılınır. Böylece Cuma namazı, farz ve sünnetlerle birlikte tamamlanmış olur.

Son sünnetin ardından dört rekât son öğle namazı niyetiyle de kılınabilir. Niyet esnasında “Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerimde olup henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına” şeklinde ifade edilebilir. Eğer Cuma namazı şartları yerine getirilmezse, bu namaz öğle namazı sayılır.

Daha sonra, iki rekât vaktin sünneti kılınır.

“Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine” denilerek niyet edilir. Eğer Cuma namazı geçerli olmazsa, bu iki rekât, öğle namazı olarak kabul edilir. Sürecin ardından Âyet-el-kürsi ve diğer tesbihler okunup dua edilir.

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?

Cuma namazının toplam süresi genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir. Bu süre, kişinin önceki namazları kılıp kılmamasına göre de etkilenebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkekler için farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve namaza iştirak edemeyecek kadar engeli olanlar Cuma namazını kılmakla yükümlü değildir.

Cuma namazını terk edenler hakkında birçok tehditkâr hadis bulunmaktadır; bu da Cuma’nın önemine işaret etmektedir. Bu konuda Resûlullah (s.a.s.) “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakacaklar ya da Allah onların kalplerini mühürleyecek.” demiştir (Müslim, Cum‘a, 40 [865]); “Her kim üç Cuma’yı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Dâvûd, Salât, 209 [1052]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salavât, 93 [1125]) şeklindedir.

Dolayısıyla, özürsüz bir biçimde Cuma namazını terk eden bir Müslüman, ağır bir günah işlemiş sayılır. Ancak, farzı inkar etmediği ve bu ibadeti hafife almadığı sürece, Cuma’nın üç kez terk edilmesi nikâhı etkilemez.

“`

Related Posts

AÖF yaz okulu kayıt tarihleri 2025 | Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavı ve kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? Kayıt takvimi yaklaşıyor!

AÖF yaz okulu sınav ve kayıt tarihleri 2025, öğrencilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri 20224-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıtları haziran sonunda başlayacak. Lisans ve ön lisans final sınavları sonrası başlayacak olan AÖF yaz okulu kayıtları, ders seçimi ve ödemeler gerçekleştikten sonra tamamlanacak. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından gerçekleşecek. Yaz okulu ve öğrenci kılavuzları www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresi kılavuzlar bağlantısından indirilebilecek. Peki, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavı ve kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, AÖF yaz okulu sınav tarihi ve ayrıntılı bilgiler.

TRT kadrodan çıkarmıştı: Aybüke Pusat’ın yeni adresi belli oldu

TRT kadrodan çıkarmıştı: Aybüke Pusat’ın yeni adresi belli oldu

Kurban eti nasıl dağıtılır, nasıl pay edilir? Kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez? Diyanet yanıtladı!

Kurban eti nasıl dağıtılır, kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez sorusu, bayram öncesin en çok merak edilen konulardan biri. Kurban dağıtımı, Kurban Bayramı sebebiyle araştırılıyor. Kurban eti pay edilirken bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesi tavsiye edilir. Peki Kurban eti nasıl pay edilir, kurban eti kimlere verilmez? Kurban eti akrabaya verilir mi? İşte ayrıntılar…

BAYRAMDA KARGOLAR ÇALIŞIYOR MU 6 – 7 – 8 – 9 HAZİRAN || Aras, Sürat, MNG, Yurtiçi, PTT Kargo bayramda açık mı? Detaylar belli oldu! Bayramda kargo dağıtımı var mı?

Bayramda kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı 2025 günlerinde yani 6 – 7 – 8 – 9 Haziran günlerinde kargo teslimatı bekleyenler ve kargo göndermek isteyenler merak içerisinde “6 Haziran Cuma günü kargolar açık mı?” ve “Kargolar Cuma açık mı?” sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için detayları haberimizde derledik. İşte “Aras, Sürat, MNG, Yurtiçi, PTT Kargo bayramda açık mı?” sorusunun cevabıyla ilgili detaylar…

YOZGAT KURBAN BAYRAMI NAMAZI VAKTİ 2025 || Yozgat bayram namazı saat kaçta kılınacak? Diyanet Yozgat Kurban Bayramı namaz saati

2025 Kurban Bayramı için Yozgat bayram namazı vakti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. Kurban Bayramı’nın manevi atmosferine hazırlanırken, Yozgat bayram namazı saati merak konusu oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2025 yılı Kurban Bayramı namaz vakitleri, Yozgat ve ilçelerinde yaşayan Müslümanlar için büyük önem taşıyor. 6 Haziran 2025 Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı’nda, Yozgat’ta bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Yozgat Kurban Bayramı namazı vakti 2025!

YKS’ye kaç kişi başvurdu? Bu yıl kaç kişi YKS’ye girecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na katılacak kişi sayısı adaylar tarafından merak ediliyor. Peki, YKS’ye kaç kişi başvurdu? Bu yıl kaç kişi YKS’ye girecek?