‘Devlet Memurları Kanunu’ değişiyor: Yıllık izin, atama, ek gösterge…

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, devlet memurlarını yakından ilgilendiren düzenlemeleri içermektedir.

Yapılacak değişiklikler kısaca şunlardır:

Art arda 8 yıl boyunca herhangi bir disiplin cezası almamış memurlara ilave bir kademe hakkı verilmesini öngören düzenleme, sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler için de geçerli olacak.

AYLIKSIZ İZİN

Yapılan düzenleme sayesinde, sözleşmeli personel de 4A kadrosundaki memurların sahip olduğu haklardan yararlanabilecek. Bu haklar arasında yıllık izin haklarının devredilmesi, aylıksız izin gibi konular da yer almaktadır.

Yeni düzenleme ile Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de değişiklik yapılmaktadır. Buna göre, Kanun’un ekli (IV) sayılı cetvelinde yer almayan kadro unvanlarında veya hizmet sınıflarında görev yapanlar için Devlet Memurları Kanunu’na ekli (I) sayılı cetvelde belirtilen ek gösterge rakamları dikkate alınacaktır.

Bu düzenleme, 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Ek göstergesi bakanlık genel müdürü düzeyinde ve daha üst seviyelerde belirlenen kadro, pozisyon ve görevler ile il ve bölge müdürü kadro veya pozisyonlarını kapsamayacak şekilde, üst düzey kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine atanmış kişiler için üçüncü fıkra hükümleri geçerli olmayacaktır.

Sözleşmeli personel de 4A kadrosundaki memurlar gibi kademe yükselmesi olanaklarına sahip olacaktır. Böylelikle personelin maaşlarının artmasıyla birlikte emekli aylığı ve ikramiyesine de katkı sağlanacaktır. Ayrıca, torba yasada devlet memurlarına ilişkin ek düzenlemeler de yer almaktadır.

Kanun teklifine göre, yurt dışındaki daimi görevlere, bakan veya atamaya yetkili amirin teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atama yapılabilecektir.

Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen merkez teşkilatı kadrolarıyla mesleğe alınmaları ve yetiştirilmeleri aynı veya benzer niteliklere sahip olan merkez teşkilatı kadro veya pozisyonlarının yardımcıları ve stajyerleri, bu hükmün yayım tarihinde Başkanlıkta kadroya bağlı süreli personel statüsünde çalışıyorlarsa, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde başvuruda bulunarak uygun görülmesi halinde, bir ay içinde Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcısı unvanlı kadrolara atanabilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir