Welcome to Our Website

Gün İçinde Sürekli Tuvalete Gitmenize Sebep Olabilecek Yiyecekler

Yediğiniz şeyler sağlığınız için çok önemli. Eğer bu aralar çok sık tuvalete gittiğinizi fark ettiyseniz hemen endişelenmeyin. Çünkü yediklerinizle alakalı olarak bu durum gerçekleşiyor olabilir?

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/laurendavid1…

Bazı yiyecek ve içecekler aslında mesanede tahrişe neden olabilir veya semptomları şiddetlendirebilir.

Üroloji uzmanı Dr. Anika Ackerman’a göre, ‘Hassas mesanesi veya aşırı aktif mesanesi (OAB) olan hastalar için, diyetin semptomlarını daha da kötüleştirebileceğini fark etmek önemlidir.’

İnsanlar sık sık idrara çıkmakla ilgili sorunlardan bahsetmese de, mesane sağlığıyla ilgili pek çok yaygın sorun vardır.

Kadın pelvik tıbbı ve rekonstrüktif cerrahi alanında uzman ve kurul sertifikalı bir ürolog olan Dr. Fenwa Milhouse, ‘İstemediğiniz zaman kazara idrar kaçırma (veya ‘sızdıran mesane’) bireylerde en sık görülen mesane sorunudur,’ diye açıklıyor.

“Sık idrara çıkma da bireylerde çok yaygın bir şikayettir ve bu durum özellikle geceleri veya uyurken meydana geldiğinde rahatsız edici olabilir.”

Ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen interstisyel sistit, genellikle tahriş olan mesanede veya pelvik bölgede ağrı ve rahatsızlığa neden olan uzun süreli bir durumdur. Ayrıca sık sık ve acilen idrara çıkma ihtiyacı hissi de vardır.

Ackerman, “Hastalar aşırı aktif mesane veya interstisyel sistit/ağrılı mesane sendromu semptomları yaşadığında, ilk önerimiz mesaneyi tahriş eden maddeleri sınırlandırmaktır” dedi.

İyi haber şu ki, diyetinizi değiştirmek sorunlarınızı azaltabilir. Ackerman, ‘Genellikle tek başına diyet ve mesane tahriş edici maddelerin ortadan kaldırılması hastanın semptomlarını kontrol altına alacaktır’ diye ekledi.

Sağlıklı bir mesaneye sahip olsanız bile, hangi yiyecek ve içeceklerin tahriş edici olduğunu bilmek faydalı olacaktır.

Kadın sağlığı ve üroloji alanında uzmanlaşmış, kurul onaylı bir doktor asistanı olan Aleece Fosnight, ‘Tahrişe neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin farkında olmak, şu anda endişe duymayanlar için mesane semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir’ dedi.

Sabahları içtiğiniz bir ya da üç fincan kahveyi seviyor musunuz? Uyanmak ve uyanık kalmak için ona güvenebilirsiniz, ancak mesaneniz o kadar mutlu olmayabilir. Kahve birkaç tahriş edici madde içerir, kafein ve asit.

Milhouse, ‘Kahvedeki kafein bilinen bir idrar söktürücüdür, yani daha fazla idrar üretmenizi sağlayarak mesane sıklığını artırır,’ diye açıkladı.

“Kafeinin ayrıca idrara çıkma aciliyetini artırdığı, mesanenizi kontrol etmenizi zorlaştırdığı ve mesane sızıntıları yaşama olasılığınızı artırdığı gözlemlenmiştir.”

Ackerman, ‘asitli yiyecek ve içeceklerin tahriş edici olabileceğini ve bu semptomları daha da kötüleştirebileceğini’ sözlerine ekledi.

Ancak henüz içmekten vazgeçmek istemiyorsanız, Milhouse kahve ve çayın ölçülü bir şekilde tüketilebileceğini söyledi. “Mesane sorunlarınız yoksa, 476 ml kahve veya daha azı idealdir” dedi.

Halihazırda ağrı veya sık idrara çıkma ile uğraşanların, semptomlar azalana kadar kahveyi sınırlandırması veya ortadan kaldırması gerekebilir.

Milhouse, “Aşırı aktif mesane veya mesane ağrısı ile mücadele eden bazı bireyler için kahveden tamamen kaçınmak gerekli olabilir” dedi.

Asitler mesanenizin dostu değildir. Turunçgilleri tüketmek iyidir, ancak herhangi bir semptomdan muzdaripseniz, diyetinizde bunları sınırlandırmanız veya azaltmanız daha iyi olur.

Milhouse, ‘Meyve suları da dahil olmak üzere greyfurt veya portakal, yüksek asit oranına sahip meyvelerdir. Bu asitlik mesane zarının tahriş olmasına ve ağrılı mesane semptomlarının artmasına neden olabilir.’ dedi.

Domates veya ketçap, pizza veya makarna sosu gibi domates bazlı ürünlerin hayranı mısınız? Mesane semptomları yaşıyorsanız uzak durmanız en iyisi olabilir.

Milhouse, ‘Domatesler oldukça asidiktir ve bu da birçok kişi için mesane ağrısının kötü şöhretli bir tetikleyicisi olabilir’ dedi.

Domatesteki asit idrarı etkiler. Fosnight, “Domates, idrarın asitliğini sodadan daha fazla artırır ve mesane zarında önemli ölçüde tahrişe neden olur” dedi. Ayrıca, pişmiş domatesler taze domateslerden daha fazla asit içerir.

Milhouse, ‘Domatesler piştikçe daha asidik hale gelir, bu nedenle domatesler tazeyken mesaneyi daha az tahriş eder,’ dedi.

“Aktif bir İYE veya interstisyel sistit semptomlarınız varsa domates bazlı ürünleri (özellikle pişmişse) sınırlandırır veya ortadan kaldırırdım.”

Kurutulmuş et veya sosisli sandviç yemeyi seviyor musunuz? Füme jambon ve şarküteri etleri gibi işlenmiş etleri yeme sıklığınızı azaltmanız ürologlar tarafından önerilmektedir.

İşlenmiş etlerin raf ömrünü uzatan ve lezzet katan katkı maddeleri mesaneniz için iyi değildir. Bu etlerin çoğu, nitrojen ve oksijen bileşiklerinin bir karışımı olan nitratlar içerir.

Milhouse, “Ne yazık ki, bu kimyasallar aynı zamanda kanserojen veya kansere neden olan yan ürünlerin iyi bilinen bir kaynağıdır” dedi.

‘Kırmızı ete eklenen nitritlerin yan ürünleri mesane kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirilmektedir.’

Mesane sorunlarınız olsun ya da olmasın, Milhouse işlenmiş et alımınıza dikkat etmenizi öneriyor. “Mesane semptomları ne olursa olsun, işlenmiş etlerin herkes için sınırlandırılmasını veya bunlardan kaçınılmasını kesinlikle öneriyorum” dedi.

Baharatlı yiyeceklerin hayranı mısınız ya da yemeğinize lezzet katmak için biftek, tavuk veya yumurta üzerine acı sos dökmeyi seviyor musunuz? Mesane semptomlarından muzdaripseniz, diyetinizdeki baharatlı yiyecekleri azaltmak muhtemelen sizin yararınıza olacaktır.

City of Hope’ta ürolojik cerrah ve ürojinekolog olan Dr. Seth Cohen de “Baharatlı yiyecekler interstisyel sistit/mesane ağrısı sendromu olanlar için aktive edici olabilir, bu nedenle potansiyel olarak sınırlandırılmalıdır” dedi.

Şeker, kafein ve karbonat kombinasyonu mesaneyi tahriş etmek için mükemmel bir fırtına olabilir. Fosnight, insanları gazlı içecek tüketimlerini azaltmaya teşvik etti.

‘Doğal bir idrar söktürücü olan kafein içerir (dehidrasyona ve konsantre idrara neden olur) ve idrar asiditesinin artmasına neden olan şeker, mesane enfeksiyonu riskinin artmasına neden olur’ dedi.

Ayrıca gazlı içecekler karbonatlıdır, yani kimyasal bir karbondioksit sürecinden geçmiştir. Fosnight, “Karbondioksit mesane tahrişine neden olarak idrar semptomlarına yol açar” diye ekledi.

Ne bir yiyecek ne de bir içecek olmasına rağmen, tütün içmek mesane kanserine yol açabilir. Akciğer kanserini sigara ile ilişkilendirebilirsiniz, ancak tütün sayısız kanserin suçlusu olabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, tütün ‘ağız ve boğaz, yemek borusu, mide, böbrek, pankreas, karaciğer, mesane, rahim ağzı, kolon ve rektum kanserlerine ve bir tür lösemiye’ neden olabilir.

Fosnight, çok iyi bilinmese de tütünün mesane kanseri için en önemli risk faktörü olduğunu açıkladı.

Tütündeki maddeler işlenir ve kişi işediğinde salınır. Fosnight, ‘Tütün ürünlerindeki zararlı kimyasallar böbreklerden süzülür ve idrarla atılır. Bu kimyasallar mesanenin iç yüzeyini etkileyerek mesane kanserine yol açan hücresel değişikliklere neden olur.’ dedi.

Sigarayı bırakmak için başka bir nedene ihtiyacınız varsa, Amerikan Kanser Derneği şöyle diyor: “Sigara içen insanların mesane kanserine yakalanma olasılığı içmeyenlere göre en az 3 kat daha fazladır. Sigara, tüm mesane kanserlerinin yaklaşık yarısına neden olmaktadır.”

İşte Yardım Etmek İçin Yapabilecekleriniz!

Çoğu ürolog sağlıklı bir mesane için bol su içilmesini tavsiye eder. Fosnight, ‘Hastalarımı mesane endişelerini önlemeye yardımcı olmak için su alımını artırmaya teşvik ediyorum’ dedi.

Zaten sorunlarınız varken bol su içmek mantığa aykırı görünebilir, ancak Fosnight gerekçesini açıkladı. “Bazı hastalarım, idrar aciliyeti ve sıklığı arttığında su alımının arkasındaki niyetimi sorguluyor” dedi. “Ancak, su tüketimi gün içine yayılırsa, bu sıklığı artırmaz ve daha az tahrişe neden olmak için idrarı seyreltmeye yardımcı olur.”

Sağlıklı bir mesane için ideal olmayan yiyecek ve içecekler olsa da, her insan tükettiği gıdalara farklı tepkiler verir.

Cohen, “Hastalarımdan vücutlarına ve belirli besin alımlarına nasıl tepki verdiklerine dikkat etmelerini istiyorum” dedi. “Bu bir kendini keşfetme yolculuğudur.”

Herhangi bir sorununuz varsa, semptomları tetikleyebilecek veya şiddetlendirebilecek tüm yiyecekleri hemen kesmek isteyebilirsiniz, ancak bunları diyetinizden yavaşça çıkarmak daha iyidir.

Milhouse, “Herhangi bir değişiklik fark edip etmediğinizi görmek için en az bir ila iki hafta boyunca her seferinde bir yiyecek veya içecek türünü ortadan kaldırarak başlayın” dedi.

Milhouse, “Yaptığınız herhangi bir diyet veya sıvı değişikliği, üriner semptomlarınızda gözle görülür bir iyileşme görülmeden önce zaman alabilir. Sabırlı ve tutarlı olun.” diye ekledi.

Herhangi bir iyileşme fark etmezseniz veya mesane sorunlarından muzdaripseniz, tıbbi yardım almanız önemlidir.

Milhouse, “Daha ileri değerlendirme ve tedavi için bir üroloji uzmanına görünmekten çekinmeyin” dedi.

Sağlıklı günler❤️

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir