“Patara Deniz Feneri gece müzeciliğinin yeni gözdesi olacak”

Roma İmparatoru Nero’nun Yaptırdığı Patara Deniz Feneri, Gece Müzeciliğiyle Yeniden Ziyaretçileri Bekliyor

Prestij eseri olarak Roma İmparatoru Nero tarafından milattan sonra 60-65’li yıllarda inşa edilen Patara Deniz Feneri, doğal afetler sonucu yıkılmasının ardından restore edilerek tekrar ziyarete açılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2020’yi “Patara Yılı” ilan etmesiyle çalışmalar hız kazandı ve tarihi yapı eski ihtişamına kavuşturuldu.

Yaklaşık 2 bin yıl önce denizcilerin yolunu aydınlatan bu eser, artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gece müzeciliği uygulamasıyla ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunmaya hazır.

Tarihi Fener Yeniden Parlıyor

Fenerin üzerinde “Ben imparator Nero. Bu feneri denizcilerin selameti için yaptım.” yazan yazıt, antik fenerde yapılacak ışıklandırma çalışmaları ile tekrar gün yüzüne çıkacak. Çevre düzenlemesi tamamlandıktan sonra ziyarete açılacak olan fener, gece müzeciliği kapsamına alınarak gece ziyaretçilerini ağırlayacak. Bu eserin, turistlerin ilgisini çekecek en önemli tarihi yapılar arasında yer alması bekleniyor.

Patara’nın eşsiz güzellikteki plajına yakın konumda bulunan antik fener, geçmişte denizcileri yönlendiren ışığı sembolik olarak tekrar yakıldığında yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlayacak.

“Mühendislik ve Mimarlık Harikası”

Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şevket Aktaş, fenerin restorasyonunun titizlikle gerçekleştirildiğini vurgulayarak, Nero’nun emriyle yaptırılan tek deniz feneri olma özelliğine dikkat çekti. Tarihi yapı, dönemin mühendislik ve mimarlık harikasını yansıtması açısından büyük önem taşıyor. Aktaş, ziyaretçilere fenerin 3-4 ay içinde açılması planlandığını belirterek, ışıklandırma çalışmalarının tamamlanmasıyla ziyaretçi sayısında artış öngördüklerini ifade etti.

Geçen yıl 350 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını söyleyen Aktaş, ışıklandırmanın tamamlanmasıyla bu sayının daha da artmasını beklediklerini belirtti. (AA)

Related Posts

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisi olarak hayata geçirilen HYSouthMarmara Projesi, Türk üniversitelerinin aktif katılımıyla yeşil enerji dönüşümünde stratejik bir adım olarak öne çıkıyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu projede, sanayiden tarıma, otomotivden enerjiye pek çok alanda kullanılmak üzere yıllık 500 ton yeşil hidrojen üretilecek.

DUS sonuçları ne zaman açıklanacak? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) 2025 sonuçları için bekleyiş sürüyor. Peki, DUS sonuçları ne zaman açıklanacak? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Baba Sahne’den yeni oyun: Nokta

Baba Sahne’den yeni oyun: Nokta

Roblox açıldı mı, ne zaman açılacak? Roblox erişim engeli son durum!

Popüler çevrimiçi oyun platformlarından Roblox, Türkiye’de 7 Ağustos 2024 tarihinde erişim yasağıyla karşı karşıya kaldı ve milyonlarca oyuncunun merakla beklediği “Roblox açıldı mı?” sorusu gündemdeki yerini koruyor. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “çocukların cinsel istismarı” ve “kumar” suçlamalarıyla başlattığı soruşturma kapsamında alınan erişim engeli kararı, genç oyuncular ve ebeveynler arasında büyük yankı uyandırdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın son açıklamaları, Roblox’un Türkiye’de yeniden erişime açılabilmesi için platformun belirli şartları yerine getirmesi gerektiğini ortaya koydu. Peki, Roblox Türkiye’de açıldı mı, ne zaman açılacak?

Deprem okuryazarlığı nasıl geliştirilir?

Deprem okuryazarlığı, deprem öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek, davranış haline getirmek ve çevresindeki insanları bu konu hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek anlamına geliyor.

Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi

Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi