Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp Kapak Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Kalp kapak hastalıkları, yaşlılıkla birlikte artan önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, kalp kapak hastalıklarının zamanında teşhis edilmez ve uygun şekilde tedavi edilmezse ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirtmektedir. Nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi, hastaların yaşam kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Son yıllarda yaşanan tıbbi gelişmeler sayesinde, kalp kapak hastalıklarında yaşam boyu tedavi uygulanmaktadır.

Prof. Dr. Selim İsbir, kalp kapak hastalıklarının en sık mitral ve aort kapak bozuklukları olduğunu belirtirken, hastalığın tipi ve şiddetinin cinsiyet ve yaşa bağlı olarak farklılık gösterebileceğini vurgulamaktadır. Hastalığın belirtilerinin diğer sağlık sorunlarıyla karıştırılabileceğini ifade eden İsbir, belirtilerin önemsenmemesinin hastalığın ilerlemesine ve ciddi sorunlara neden olabileceğine dikkat çekmektedir. Kalp kapak hastalıklarının ilerleyen evrelerinde kalp kasını zayıflatarak kalp yetmezliğine yol açabileceği de belirtilmektedir.

Tedavi sürecinde ilaçların hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini ancak yapısal bozuklukları düzeltemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. İsbir, her hastanın ameliyat olacağı bir kuralın olmadığını belirtmektedir. Hastaların belirli belirtiler göstermesi durumunda cerrahi müdahalenin gerekliliğine dikkat çekmektedir. Ritim bozukluklarının başlaması durumunda vakit kaybedilmemesi gerektiğini de ifade etmektedir.

Ameliyat yöntemlerine değinen Prof. Dr. İsbir, hastanın durumuna en uygun ve güvenli yöntemin seçilmesinin önemine vurgu yapmaktadır. Minimal invaziv ve robotik yöntemlerin teknolojik gelişmeler sayesinde daha yaygın hale geldiğine ancak her hastaya uygun olmadığına dikkat çekmektedir.

Kapak tamiri ve değişimi konusunda hastaların merak ettiği konulara da değinen Prof. Dr. İsbir, hastaların yaşına ve özelliklerine göre tedavi şeması uygulandığını belirtmektedir. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken enfeksiyon ve düzenli ilaç kullanımına da önem vermektedir.

Yaşam boyu tedavi algoritmasının uygulandığı kalp kapak hastalıklarında, hastaların özelliklerine göre tedavi planları yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Selim İsbir, hastaların sağlık durumlarına en uygun tedavi seçeneklerinin sunulduğunu belirtmektedir.

Related Posts

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Bayram tatilinde seyahat edecekler dikkat: Hijyeni göz ardı etmeyin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Kara, hava ve deniz yoluyla gerçekleşecek bu büyük hareketlilikte, hijyen kurallarının önemine dikkat çeken uzmanlar, ishalden üst solunum yolu enfeksiyonları, hatta tüberküloz, kızamık gibi daha ağır seyredebilen hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele için toplu taşımada alınması gereken önlemlere ve toplu taşımalardaki hijyen bilincinin önemine vurgu yaptı.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Yüzüyle mutlu olmak onların da hakkı

Halk arasında ‘yüz anomalisi’ diye bilinen Treacher Collins Sendromu, doğuştan gelen nadir bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 800 bin kişide bu sendromun olduğu tahmin ediliyor. Yüzümle Mutluyum Derneği öncülük etti, yüz anomalisi olan çocuklar futbolcularla maç seremonisine çıktı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.