Robotlar artık “hissedebilecek”: En gerçekçi sentetik cilt üretildi

Robotlar İçin Yeni Geliştirilen Cilt; Hissedebiliyor!

Bilim adamları, Science Robotics dergisinde yayınlanan bir araştırmada, bir robot eline giyilebilen bir eldiven şeklinde tasarlanan yeni bir cildi test ettiler. Yapılan deneylerde, bu cildin sıkılması, fırçalanması, ısıtılması ve hatta kesilmesi gibi çeşitli fiziksel etkileşimlere “hissedebildiği” gözlemlendi.

Yeni Cilt; Tek Malzemede Beş Duyuyu Algılıyor

Yeni geliştirilen cildin öne çıkan özelliği, birden fazla dokunsal algıyı aynı anda ve tek bir malzeme üzerinde algılayabilmesidir. Geleneksel yöntemlerde, bir robotun hem ısıyı hem de basıncı algılamak için ayrı sensörler kullanılması gerekiyordu. Ancak araştırmacılar, bir tür jelatin bazlı, iletken ve esnek bir hidrojel kullanarak hem sıcaklığı hem soğuğu, hem baskıyı hem de hasarı algılayabilen tek bir çözüm geliştirdiler.

Cambridge Üniversitesi’nden Profesör David Hardman, “Farklı dokunma türlerini algılayabilen farklı sensörler üretmek oldukça karmaşık bir süreçti. Biz, çoklu dokunuşları algılayabilen tek bir malzeme bulmayı hedefledik,” şeklinde konuştu.

Kolay Şekil Alabilen Esnek Cilt

Bu sentetik cilt, ısıtıldığında eritilerek yeniden şekillendirilebiliyor. Araştırmacılar, cildi eriterek bir el şeklinde kalıba döktüler ve ortaya çıkan yapı, bir işçi eldivenini andırıyordu. Bu “et benzeri” el, farklı basınç seviyelerine, ısıya ve hatta kesilmeye tepki verebiliyor.

University College London’dan Thomas George Thuruthel, “Bu cilt, insan derisi kadar hassas olmayabilir ancak mevcut diğer teknolojilere kıyasla daha etkili ve kolay kuruluma sahip,” diyerek özelliklere vurgu yaptı.

Çeşitli Alanlarda Kullanım Potansiyeli

Bu teknoloji, üretim tesislerinde, tehlikeli ortamlarda veya afet bölgelerinde çalışabilecek robotların daha güvenli ve verimli olmasını sağlayabilir. Örneğin, bir robot aşırı sıcak bir parçayı elinde hissederek insanlara zarar vermekten kaçınabilir.

Bu gelişme, şirketlerin, insansı robotların “hissederek” çalışabileceği geleceğe kapı aralıyor. Örneğin, Figure’ın insansı robotları halihazırda BMW’nin bir fabrikasında test ediliyor. Amazon ise robotlarını kargo taşımacılığı süreçlerine entegre etmeye hazırlanıyor.

Related Posts

Herkesin beyninden çok zayıf bir ışık çıktığı kanıtlandı: Yeni dönem başlıyor

İnsan beyni yüzyıllardır sırlarını koruyan en karmaşık organ olarak bilinirken, bilim dünyası şimdi onu bambaşka bir açıdan aydınlatıyor. Kanada’daki Algoma Üniversitesi’nde yapılan çarpıcı bir araştırma, beynimizin sadece elektriksel sinyaller üretmekle kalmadığını, aynı zamanda gözle görülmesi neredeyse imkânsız düzeyde bir ışık yaydığını ortaya koydu.

Monster Hunter Wilds, Lagiacrus ile sulara dalıyor!

Video oyun dünyasının devlerinden Capcom, 28 Haziran 2025 tarihinde Peter Steinlechner tarafından kaleme alınan bir makaleye göre, popüler serisi “Monster Hunter Wilds” için merakla beklenen bir güncellemeyi duyurdu. 30 Haziran’da yayınlanacak ikinci …

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

Robotlar için internetsiz yapay zeka sistemi tanıtıldı

Google, robotlarda kullanılabilen yapay zeka sistemi Gemini Robotics’in internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışabilen versiyonu Gemini Robotics On-Device’ı tanıttı.

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek