Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi GETAT’ta Tıbbi Sülük Tedavisi Uygulanıyor

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, ‘Hirüdoterapi’ adı verilen tıbbi sülük tedavisi, kardiyovasküler hastalıklar, kanser hücreleri, immün sistem düzenlemesi, romatizmal hastalıklar ve eklem ağrıları gibi birçok hastalıkta tercih edilen bir yöntem haline geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı ruhsatlı tıbbi sülük yetiştiren ilk üniversite olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, özellikle COVİD-19 sonrası artan kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi seçeneği sunuyor.

‘Çiftliklerde Üretilen Sülüklerin Kullanılması Önemli’

GETAT Müdürü Prof. Dr. Salih Mollahaliloğlu, merkezin Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun olarak kupa tedavisi, sülük tedavisi, akupunktur, ozon, bitkilerle tedavi, osteopati gibi destekleyici tedaviler sunduğunu belirtti. Sülük yetiştiriciliği konusunda bakanlık ruhsatlı ilk üniversite olduklarını vurgulayan Mollahaliloğlu, sülüklerin doğadan toplanması yerine çiftliklerde üretilerek kullanılması gerektiğini söyledi. Çünkü doğadan toplanan sülüklerde hastalık olması durumunda hastaya bulaşabileceğini belirtti.

‘Sülükteki Enzimler Kanın Pıhtılaşmasını Engelliyor’

Prof. Dr. Mollahaliloğlu, halk arasında sülüğün kendi rahatsızlığını bulduğu yönünde yanlış bir inanış olduğunu belirterek, sülüğün akupunktur noktaları kullanılarak tedavi edici özellikler taşıdığını açıkladı. Sülüğün koruyucu sağlık hizmeti olarak da kullanılabileceğini ve içinde bulunan enzimler sayesinde kalp krizini engelleyici etkisi olduğunu dile getirdi.

‘Sülük Enziminde Ağrı Giderici Özellik Bulunuyor’

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde görevli Doktor Öğretim Üyesi Hüseyin Ayhan, tıbbi sülüklerin üretimi, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile laboratuvar çalışmalarının Çubuk yerleşkesinde yapıldığını belirtti. Ayhan, sülüğün kan emmeden önce verdiği sıvıda bulunan protein enzimlerin, antikoagülan, kan sulandırıcı, kas gevşetici, enflamasyon giderici, ağrı giderici gibi özellikler içerdiğini ve tedavi edici etkileri olduğunu açıkladı.

‘Kanser Hücrelerine Uygulandık, Başarılı Sonuçlar Aldık’

Ayhan, yapılan çalışmalar sonucunda sülük enziminin immün sistemi düzenlediğini, otoimmün hastalıklarla mücadelede etkili olduğunu ve kanser hücrelerine pozitif sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Sülük tedavisinin gelecekte daha yaygın hale geleceğini ve insanlığa faydalı olacağını umut etti.

Related Posts

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Bayram tatilinde seyahat edecekler dikkat: Hijyeni göz ardı etmeyin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Kara, hava ve deniz yoluyla gerçekleşecek bu büyük hareketlilikte, hijyen kurallarının önemine dikkat çeken uzmanlar, ishalden üst solunum yolu enfeksiyonları, hatta tüberküloz, kızamık gibi daha ağır seyredebilen hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele için toplu taşımada alınması gereken önlemlere ve toplu taşımalardaki hijyen bilincinin önemine vurgu yaptı.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Yüzüyle mutlu olmak onların da hakkı

Halk arasında ‘yüz anomalisi’ diye bilinen Treacher Collins Sendromu, doğuştan gelen nadir bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 800 bin kişide bu sendromun olduğu tahmin ediliyor. Yüzümle Mutluyum Derneği öncülük etti, yüz anomalisi olan çocuklar futbolcularla maç seremonisine çıktı.