Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Güney Marmara Bölgesi Yeşil Hidrojen Projesi Üniversitelerle Güçleniyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde yürütülen proje, Güney Marmara bölgesinde entegre bir yeşil hidrojen ekonomisi oluşturmayı amaçlıyor. Projenin 15 ortağı arasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Üniversiteler Yeşil Dönüşümde İtici Güç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin küresel iklim hedeflerine ulaşmadaki stratejik rolüne vurgu yaparak üniversitelerin yeşil dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü teşvik etmek için çaba harcayarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca, yeşil ekonomiye uzman yetiştirmek amacıyla ilgili alanlarda çeşitli programlar açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Karbon Nötr Bölge Olma Yolunda

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrür Tesisi, Türkiye’nin bor rezervlerini hidrojen depolama teknolojilerinde kullanmayı hedefliyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz ülkelerine de model oluşturulması hedefleniyor. Projenin temel amacı, Güney Marmara bölgesini Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirerek 2053 net sıfır emisyon hedefini desteklemek ve sürdürülebilir uygulamalara öncülük etmek.

Proje kapsamında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi kurulması planlanıyor. Üniversitenin Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, merkezin temiz enerji ve denizcilik alanlarında hayati bir yatırım olacağını belirtiyor. Merkezde yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi gibi konularda uygulamalı eğitimler, Ar-Ge testleri ve yeni iş kolları için çalışmalar yürütülecek.

Related Posts

Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin “hafıza odası” dün Meloni İtalyası’nın “savaş odasına” girdi

Zulme, adaletsizliğe, vicdansızlığa uğrayan insanlar canhıraş biçimde evlerimizin kapısını çaldığında, tırmaladığında, uğrayan bizler “yoktuk…”

Vize süreci eğitimi etkiliyor… ‘Eğitim Vizemi Şimdi İstiyorum’ kampanyası başlatıldı

Türkiye’den yurtdışına okumaya gitmek isteyen öğrenciler vize sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Yurtdışı Eğitim Danışmanları Derneği (YEDAB), her yıl yaklaşık 10 bin Türk öğrenci Erasmus programına kabul edildiği halde vize randevusu alamadığı için ‘Eğitim Vizemi Şimdi İstiyorum’ kampanyası başlattı.

E-Okul giriş ekranı 2025 MEB | e-Okul ne zaman kapanıyor, kapandı mı? MEB e-okul VBS (veli girişi) nasıl yapılır, 2. Dönem karne notları ve devamsızlık nasıl bakılır? E-Okul karne not bilgisi görüntüleme!

e-Okul öğrenci ve veli giriş ekranı 2025, karne haftasına girişmesiyle beraber yoğun ilgi görüyor. 20 Haziran tarihinde yaklaşık 20 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi karnelerini alarak yaz tatiline girecek. Okullar kapanmadan önce e-okul karne notu ve devamsızlık gün sayısı öğrenme işlemi de hız kazandı. Özellikle not ve devamsızlık bilgisi sorgulama işi yapanlar “e-Okul VBS ne zaman kapanacak?” sorusunun cevabını araştırıyor. MEB tarafından hizmet veren e-Okul sistemine, meb.gov.tr bakım ve onarım zamanları haricinde kesintisiz olarak erişim sağlanıyor. Peki, e-Okul girişi nasıl yapılır, notlar ve devamsızlık nasıl bakılır? E-Okul giriş ekranı kapanacak mı, ne zaman kapanacak 2025? İşte, MEB e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi giriş ekranı ve konu hakkında detaylar.

AÖF yaz okulu kayıt tarihleri 2025 | Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavı ve kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? Kayıt takvimi yaklaşıyor!

AÖF yaz okulu sınav ve kayıt tarihleri 2025, öğrencilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri 20224-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıtları haziran sonunda başlayacak. Lisans ve ön lisans final sınavları sonrası başlayacak olan AÖF yaz okulu kayıtları, ders seçimi ve ödemeler gerçekleştikten sonra tamamlanacak. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından gerçekleşecek. Yaz okulu ve öğrenci kılavuzları www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresi kılavuzlar bağlantısından indirilebilecek. Peki, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavı ve kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, AÖF yaz okulu sınav tarihi ve ayrıntılı bilgiler.

TRT kadrodan çıkarmıştı: Aybüke Pusat’ın yeni adresi belli oldu

TRT kadrodan çıkarmıştı: Aybüke Pusat’ın yeni adresi belli oldu

Kurban eti nasıl dağıtılır, nasıl pay edilir? Kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez? Diyanet yanıtladı!

Kurban eti nasıl dağıtılır, kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez sorusu, bayram öncesin en çok merak edilen konulardan biri. Kurban dağıtımı, Kurban Bayramı sebebiyle araştırılıyor. Kurban eti pay edilirken bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesi tavsiye edilir. Peki Kurban eti nasıl pay edilir, kurban eti kimlere verilmez? Kurban eti akrabaya verilir mi? İşte ayrıntılar…