Uluslararası yardım örgütlerinin yardıma ihtiyacı var

Yardım Örgütleri Para Yetersizliği İle Mücadele Ediyor: Yardımlar Azalıyor

T24 Dış Haberler

Yardım örgütleri, besin maddesi ve ilaç tedarikinde zorluk yaşıyor. Kalkınma yardımlarının miktarı her geçen yıl azalıyor. Uzmanlara göre, sorun sadece ABD’den kaynaklanmıyor ve kriz uzun vadede yoksul ülkelere yardım etmeyi imkansız hale getirebilir.

Uluslararası yardım kuruluşlarından biri olan ve özellikle Afganistan’da faaliyet gösteren Save the Children, kaynak yetersizliği sebebiyle kliniklerini kapatmak zorunda kalabilir. Polonya, Sri Lanka, Brezilya, Liberya ve Gürcistan gibi ülkelerde şubelerini kapatan örgüt, 25.000 çalışanından 2.300’ünü işten çıkarmak zorunda kaldı. Save the Children dışında, dünya çapında birçok insanlık yardım kuruluşu aynı sorunları yaşıyor. International Council of Voluntary Agencies’in araştırmasına göre, her iki yardım kuruluşundan biri çalışan çıkarmak zorunda kalıyor. Birleşmiş Milletler’in Dünya Gıda Programı bile 24.000 çalışanından 7000’sini işten çıkardı. Dünya Gıda Programı’nın bütçesi 600 milyon euro açık veriyor. Unicef’e bağlı Çocuklara Yardım Fonu’nun bütçesi bir önceki yıla göre 1 milyar 600 milyon euro azaldı. Ayrıca, Norwegian Refugee Council, bütçe yetersizliği nedeniyle 20 ülkeden çekilme kararı aldı.

Kalkınma Yardımları Azalırken Silahlanmaya Daha Fazla Yatırım Yapılıyor

Uzmanlar, uluslararası yardım kuruluşlarının bütçe sorununun sadece Amerika Birleşik Devletleri’nin az bağış yapmasından kaynaklanmadığını belirtiyorlar. Trump’ın yönlendirmesiyle kalkınma ajansı USAID’in kapatılması, dünya çapında geniş yankı uyandırdı; yardım sevkiyatları durdu, aşılama kampanyaları iptal edildi, ilaçlar ve gıda yardımları ulaştırılamadı ve sağlık hizmetleri kesintiye uğradı. Bu problem sadece ABD’yi etkilemiyor, birçok Avrupa ülkesi de kendi kalkınma bütçelerini kısmaya başladı veya kısacağını duyurdu.

Yardım sektörü, son yılların en büyük kriziyle karşı karşıya. İngiltere, 2027’den itibaren GSYİH’nın sadece %0.3’ünü kalkınma bütçesine ayıracaklarını açıkladı. Bu oran şu anda %0.5 seviyesinde. Kısılan miktarın savunma ve gizli servislere yönlendirileceği belirtildi. Fransa, geçen sene kalkınma yardımlarını 11.3 milyar eurodan 10.2 milyar euroya düşürmüştü. Almanya’nın yeni hükümeti, kalkınma yardımlarından daha fazla tasarruf yapacaklarını koalisyon anlaşmalarında belirtti. Hollanda, Belçika, Japonya, Polonya, Norveç ve İsveç gibi ülkeler de silahlanmayı bahane ederek yardım bütçelerini kısıtlamaya gidiyorlar. Avrupa Birliği, yardım bütçesini 2 milyar euro azaltma kararı aldı. Danışmanlık firması McKinsey’nin hesaplamalarına göre, geçen yıl ilan edilen 212 milyar dolarlık kesintinin bugünkü değeri 40 ila 60 milyar dolar arasında.

Bill Gates, Trump’ın Yerine Yardım Etmeye Karar Verdi

Devletlerin yardımları kısmasıyla birlikte, bazı şirket vakıfları yardım miktarını artırmaya odaklandı. Örneğin Bill Gates, ABD’nin yardımları kısıtlamasına karşı Gates Vakfı’nı 2045 yılında kapatacağını ve o zamana kadar vakfın tüm parasını kalkınma projelerine ayıracaklarını duyurdu. Bu, 20 yıl içinde 200 milyar doların üzerinde kalkınma yardımı anlamına geliyor. Ancak, Gates’in yardımı bile ülkelerin kıstığı miktarın çok altında. Yardımların kesilmesi, yoksul ülkeler için ne kadar etkili olacağı da tartışma konusu. Son on yılda yardım alan 78 ülkenin kalkınma hızının, 1960-1970’lerde yardım almadan çok daha yavaş olduğu belirtiliyor. İnsani yardımların kalkınma yardımlarından daha etkili olduğu da ifade ediliyor.

Düşünce kuruluşu Center for Global Development, Küresel Kalkınma Merkezi’nin hesaplamalarına göre, Amerikan yardımları her yıl beş milyondan fazla insanın hayatta kalmasını sağlıyor. Ancak, yardımların bağımlılık yarattığı da eleştirilen konulardan biri. 20. yüzyılın ikinci yarısında, batılı ülkelerin eski kolonilerine yaptığı kalkınma yardımlarının, söz konusu ülkeleri kontrol altında tutmaya hizmet ettiği biliniyor.

Related Posts

Son dakika | Trump bu kez İran’ı açık açık tehdit etti: Çok fırsat verdik

İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sürerken ABD Başkanı Donald Trump, yeni bir açıklama yaptı. Trump, İran’a nükleer program konusunda anlaşma yapmaları için defalarca fırsat verildiğini ancak Tahran yönetiminin bu şansı değerlendiremediğini …

Numan Kurtulmuş’tan yeni dönem mesajı: Anayasa için en ideali 400’ün üzerinde oy

İkinci kez TBMM Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş, Astana’daki TURKPA zirvesi sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye hedefinden yeni Anayasa’ya, Meclis İç Tüzük’ten KKTC’nin Türk dünyasındaki rolüne varıncaya kadar pek çok başlıkta yeni döneme ilişkin ilk mesajlarını verdi.

CHP’li Yavuzyılmaz ortaya çıkardı: İBB aracı Binali Yıldırım’ın seçim kampanyasında kullanılmış

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, 2019’daki yerel seçim sürecinde İBB tarafından kiralanan bir otomobilin Binali Yıldırım’ın seçim kampanyasında kullanıldığını belirlediklerini açıkladı.

İsrail’de siyasi deprem: Harediler hükümetten istifa etti

İsrail İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf, İsrail Meclisi’nin (Knesset) feshi için sunulan tasarının genel kuruldan geçmemesinin ardından kabineden istifa etti.

86 milyon yıllık yeni dinozor türü keşfedildi

Bilim insanları 86 milyon yıllık yeni bir dinozor türü keşfetti. Tiranozor ailesinin “tarihini yeniden yazdığı” ifade edilen bu yeni türe, “Moğolistan’ın Ejderha Prensi” anlamına gelen “Khankhuuluu mongoliensis” adı verildi.

Trump ve Musk telefonda görüştü iddiası

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın, vergi indirimi yasa tasarısı nedeniyle arasının açıldığı ABD Başkanı Donald Trump’la ilgili bazı paylaşımlarından pişmanlık duyduğuna ilişkin açıklama yapmadan önce Başkan’la telefonda görüştüğü öne sürüldü.