Yıl boyunca çiçekli kalan iki yeni karanfil çeşidi geliştirildi

BATEM ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi İş Birliğiyle Yerli Karanfil Çeşitleri Geliştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında, BATEM ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi iş birliğiyle dış mekan karanfil çeşitleri geliştirme çalışmaları başarıyla tamamlandı.

2018 yılında “Likya Kaya” adı verilen yerli çiçek türünü geliştiren BATEM’in ziraat mühendislerinden Ayşe Serpil Kaya liderliğindeki ekip, yeni karanfil çeşitleri üzerinde ıslah çalışmalarını sürdürdü.

Aksu ilçesindeki BATEM seraları ve laboratuvarlarında 2017 yılından beri yoğun bir şekilde yerli karanfil üretimi için çalışmalar yürüten Kaya, “Aura” ve “Nezahat” adını verdiği iki yeni çeşit geliştirdi.

BATEM tarafından tescil edilen bu yeni karanfil çeşitleri, yıl boyunca çiçekli kalma özellikleri sayesinde balkonlar başta olmak üzere park, bahçe ve peyzaj alanlarında da kullanılabilecek.

Üretilen çeşitlerin özel sektöre devredilmesi planlanarak, iç pazarda sunulmaları ve ihracat süreçleri için görüşmelere başlandı.

“Türkiye’nin İlk Kesme Çiçeği ‘Likya Kaya’ Dünya Pazarında”

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Türkiye’nin ilk tescilli kesme çiçeği olan “Likya Kaya” karanfilinin birçok firma tarafından üretilerek dünya genelinde ihraç edildiğini belirtti.

Bu başarının ardından farklı karanfil türleri üzerinde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Ünlü, “Yeni türlerin de ticarileştirilerek sektöre kazandırılması için en kısa sürede adımlar atacağız. Amacımız, yurt dışından alınan karanfilleri üretmek yerine kendi çeşitlerimizi üreterek sektör ve tüketicilerle buluşturmak.” şeklinde konuştu.

Ziraat mühendisi Ayşe Serpil Kaya ise Türkiye’nin ilk yerli tescilli karanfili olan “Likya Kaya”dan sonra farklı çeşitler üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve önemli başarılara imza attıklarını ifade etti.

Saksılı karanfiller geliştirdiklerini belirten Kaya, “2017’den beri süren çalışmalar sonucunda ‘Aura’ ve ‘Nezahat’ adını verdiğimiz iki çeşidin tescilini aldık ve özel sektöre satış için hazırlıklara başladık. Bu çeşitler, renk, homojen çiçeklilik ve saha dayanıklılığı açısından diğerlerinden farklı. 12 ay boyunca çiçekli kalıyorlar ve park, bahçe ve peyzaj alanlarında rahatlıkla kullanılabilecek özelliklere sahipler. Özel sektöre devredildikten sonra ihracata da açılacaklar.” şeklinde konuştu.

Özellikle ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında bol çiçek açan bu yeni çeşitlerin ev ve balkon süslemelerinde sıkça tercih edileceğinin altını çizen Kaya, geliştirilen karanfil türlerinin kullanım çeşitliliğine vurgu yaptı.

Related Posts

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi

Avrupa borsaları tarife iyimserliğiyle yükseliyor! (6 Mayıs 2025)

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,2 artarak 538,58 puana, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 yükselerek 23.405 puana ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 değer kazanarak 8.632 puana ulaştı. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,4 artışla 38.600 …

İrlanda’da ekonomik kaygılar artıyor

İrlanda Kredi Birliği tarafından yayımlanan Nisan 2025 Tüketici Güven Endeksi, Mart ayındaki 67,5 puandan 58,7 puana gerileyerek, üst üste ikinci ayda düşüş gösterdi ve son iki yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu düşüş, özellikle ABD’nin Avrupa …

Aranan lider bulundu mu?

Dünya, yeni dönemine damgasını vuracak olan bir lider arayışı içinde. Değişik bir hal alan küresel düzenin lideri kim olacak?

ABD’li bankadan Türkiye ekonomisi değerlendirmesi

Yurt içinde bugün enflasyon rakamları takip edildi. Yurt içinde enflasyon yıllık bazda yüzde 37,86 olarak açıklanırken, yıllık bazda yüzde 3,00 olarak kaydedildi.

İstanbul trafiğinden ekonomiye darbe: Yıllık 7 milyar dolar zarar

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir